понеделник, 2 юни 2008 г.

Защо Ботев?

Както всички знаем днес е 2ри юни- денят, в който се чества годишнина от смъртта на Христо Ботев. По стара традиция на този ден зазвучава 3-минутна сирена, по време на която хората замръзват в пълно мълчание, в чест на светлата му памет. Но днес докато изчаквах търпеливо и почтително да изтекат 3те минути, се замсилих, защо единствено смъртта на Ботев се почита по този начин? Не че отричам неговото дело, но той ли е единствения достоен българин починал за родината, той ли е единствения направил нещо забележително и запомнящо се, той ли е единствения заслужаващ такава чест?Както казах вече, не отричам величието му,и не искам дори и да намекна, че не заслужава подобна чест, но чисто от любопитство се замислих защо само той????

4 коментара:

Георги Фурнаджиев каза...

Трите минути не бяха ли в памет на загиналите за България? Поне така беше преди ... години.

Vessela V каза...

Всъщност за да бъдем точни 2 юни е Денят за всенародна почит,ден на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.
Като през годините се е леко видоизменял като ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война; Като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България;
и като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България.:)

mila_from_mars каза...

А това не ми го каза, като питах ония ден, нали?:-P Или просто после си разучила, за да се правиш на запозната ;-)

Vessela V каза...

Абе, принципно го знаех, ама и прочетох за точност, да не се излагам :P